Pietní jízda Prahou - vzpomínka na Otu Pollnera

foto     foto

Vážení sportovní přátelé,

dne 1.3.2003 v 10:00 hod. se uskuteční pietní jízda Prahou na kolech za tragicky zesnulého Otakara Pollnera.

Shromaždiště této pietní jízdy bude v ulici Hořanská (Praha 3-Žižkov) v místě bydliště Otakara Pollnera a dále bude pokračovat ulicemi: Biskupcova, Za žižkovskou vozovnou, Koněvova, Husitská, Wilsonova, Mezibranská, Žitná, Resslova, Jiráskův most, Zborovská, Svornosti a Strakonická.

Otakar Pollner byl čtyřnásobný mistr republiky, stříbrný z mistrovství světa, významný funkcionář oddílu cyklistiky při Spartě Praha a propagátor cyklistiky vůbec.

Touto pietní jízdou bychom chtěli kromě uctění památky tragicky zesnulého Otakara Pollnera též upozornit na nebezpečí ohrožení života na našich silnicích, které každodenně hrozí nejenom cyklistům, ale i účastníkům silničního provozu ze strany bezohledných řidičů.

Za pořadatele Vás zvou : Jiří Nosek, Antonín Eis - TJ Cykloprag


Ota Pollner - tragická středa

S velikým smutkem přinášíme zprávu o tragické nehodě, při které zahynul skvělý cyklista, velká osobnost cyklistického světa, legendární Ota Pollner.

MF Dnes
7.2.2003 Praha - strana 2
Řidič usmrtil cyklistu a ujel
Zbraslav

U zbraslavského lomu v Praze 5 srazil ve středu večer automobil cyklistu. Řidič si pravděpodobně nevšiml kola jedoucího na kraji silnice a zezadu do něho narazil. Pokusy záchranářů vrátit muži život byly marné. Řidič auta z místa nehody ujel. Podle policie má jeho vozidlo rozbité čelní sklo. „Hledáme bílé osobní auto,“ řekl iDNES policejní mluvčí Ladislav Bernášek. Cyklista jel kolem půl šesté večer podél Vltavy po silnici číslo 102. Když projížděl kolem zbraslavského lomu, zezadu ho srazilo vozidlo. Řidič automobilu se o poraženého cyklistu vůbec nestaral. Nezastavil, aby cyklistovi na silnici poskytl pomoc, a z místa ujel. Po několika minutách zavolal jeden z projíždějících řidičů záchranku. „Výzvu jsme přijali v 17.37 hodin. Sanitka s lékařem byla na místě za deset minut,“ řekl Marek Uhlíř z tiskového oddělení pražské záchranné služby. Když lékař přijel ke zraněnému cyklistovi, bylo už pozdě. Muž měl proraženou lebku. Veškeré pokusy záchranářů vrátit mu život byly marné. „Utrpěl mnohačetné zranění, které je neslučitelné se životem. Lékař konstatoval jeho smrt,“ doplnil Uhlíř. Policisté vyslechli některé svědky a z jejich výpovědí zjistili, že šlo o světlé auto, které má navíc po nárazu zřejmě rozbité čelní sklo. „Prosíme všechny svědky nehody, aby nám pomohli s pátráním po vozidle a řidiči, který má nehodu na svědomí. Zatím jen víme, že jel v bílém osobním autě,“ sdělil policejní mluvčí. Pokud policisté řidiče, který se nestaral o cyklistu, jehož sám porazil, dopadnou, hrozí mu trestní stíhání za neposkytnutí první pomoci a ublížení na zdraví.

Autor: (ton, lin)