III. ročník poháru Časovek do kopce – co ukázala anketa 

    Celkem 60 respondentů se zapojilo do ankety hodnotící III. ročník poháru Časovek do kopce a poskytlo nám cenné náměty pro přípravu příštího ročníku v roce 2002.

    V první otázce jsme zkoumali cesty, jakými se účastníci dozvěděli o těchto závodech. Od známých uváděli nejčastěji jezdci, kteří se účastní už od dřívějších ročníků. Ti kteří proti našemu chronometru bojovali poprvé až letos častěji uváděli internet a jiné cyklistické akce, na kterých rozdáváme naše pozvánky:

    V druhé otázce se známkovaly letošní tratě a jejich zázemí. Stejně jako loni nejnižší známku získala Cementárna (2,27). S hodnotou těsně pod hranicí dvojky následovaly Černolice (2,06), které si tuto hodnotu vysloužili pravděpodobně díky mimořádné náročnosti, ale také díky nízké kvalitě silnice ve střední, nejprudší části tratě. Dál to bylo velmi vyrovnané. Jen 0,13 bylo mezi následujícími 5 závody a pouhých 5 setin v tomto hodnocení dělilo tři tratě. Šestou příčku (1,72) získaly Vonoklasy těsně za Roblínem (1,69), tedy závody, které se startují ze stejného místa v Černošicích a čtvrtou nejlepší známku dostala trať ve Vraném (1,67). Trojici nejvýše hodnocených tratí začíná překvapivě nová náročná trať Třebotovka (1,62). Stříbrná byla v hodnocení další nová trať Karlík (1,59) a malým překvapením bylo také nejlepší hodnocení trati posledního závodu na Kopanině (1,4), kde se za příjemného počasí loučilo s letošním ročníkem zatím nejpočetnější startovní pole 85 závodníků:

    V dalším hodnocení nás zajímaly subjektivní pocity jezdců na jednotlivých tratích. Nejdelší trať letošního ročníku Karlík (7,1km) i přes druhé nejvyšší celkové převýšení v ročníku (186m) byla nejčastější odpovědí v oddílu nejlehčí trať. Ani Kopanina nedělala jezdcům problémy a skončila v hodnocení jako druhá nejlehčí:

    Podle očekávání skončilo hodnocení nejobtížnějších tratí. Nejvyšší celkové převýšení (220m) na trati, která svojí délkou (4,4km) patřila spíše k průměrným, dělalo z Černolic jasného favorita. Dlouhá trať na Roblín potvrdila svoji obtížnost a přesto velkou oblíbenost i v letošním ročníku a na třetí příčku obtížnosti se zaslouženě dostala nová Třebotovka, která skalním příznivcům Časovek jistě připomněla legendární „Hvězdárnu“ z prvního ročníku:

    S obtížností nemusí úplně souviset pocit z jízdy a ze svého výkonu. V následujícím grafu je vidět, jak se v jednotlivých závodech jezdcům dařilo „se zmáčknout“ a vydat ze sebe maximální výkon. Nad ostatní závody tu vystupuje trať v Karlickém údolí, kde nejmenší průměrné stoupání, které však díky délce znamenalo druhé nejvyšší celkové převýšení, dokázalo jezdce správně vyhecovat. Vcelku však nebyly rozdíly mezi jednotlivými tratěmi tak veliké:

    Z dalšího hodnocení jsme zjistili, že členitější tratě s často se měnícím charakterem stoupání jsou pro podání maximálního výkonu obtížnější. Roblín je těžká trať zvláště ve druhé polovině, kde to nejede snad nikomu. V gradujícím stoupání na dlouhém úseku před sebou závodníci vidí až kam se „to“ zvedá a náskok jezdce před sebou se i přes velké úsilí nedaří stáhnout. To jsou typické rysy této pohárové tratě. Kopanina, často označovaná jako malý Roblín, je na tom podobně, avšak zrádný úsek má až v samém závěru, kdy se cíl neblíží tak rychle, jak by se čekalo. O překvapivé pozici Karlíku mezi tratěmi, kde to „nejelo“ se pak zasloužili ortodoxní vrchaři (čím prudší, tím lepší), kterým charakter této tratě pochopitelně sedět, snad kromě závěru, nemohl:

    Pro přípravu příštího ročníku byly také velmi důležité názory na změny počtu závodů. Současná podoba závodníkům vcelku vyhovuje, avšak mnoho z nich by uvítalo nezapočítávání všech výsledků do celkového hodnocení a tedy možnost vynechání některého ze závodů bez ztráty šancí na přední posty:

    S rostoucí účastí jezdců pravidelně se účastnících i jiných seriálů roste také nutnost koordinace termínů. Více než 50% respondentů jezdí, nebo v příštím roce uvažuje o závodech poháru Unie amatérských cyklistů (UAC), stejně jako o oblíbeném poháru CKKV. Mezi časté požadavky na zohlednění termínů se pak objevovaly tradiční akce typu Králů Šumavy apod.:

    V anketě se objevilo i mnoho podnětů pro organizační zlepšení a typy na zajímavé tratě, které využijeme při přípravě podoby IV. ročníku poháru Časovek do kopce pro cyklistickou sezónu 2002. Sledujte pravidelně náš web a vše se včas dovíte.

    Děkujeme za skvělé sportovní výkony, děkujeme za účast v anketě a těšíme se na napínavé souboje v příštím ročníku.

    Michal Malášek
    KPO