III. ročník poháru Časovek do kopce – komentář 

    Poslední říjnová sobota zakončila III. ročník poháru Časovek do kopce. Špičkové sportovní výkony a stále rostoucí konkurence se zasloužila o napínavé souboje ve všech kategoriích až do posledního závodu. Osvědčené tratě z předchozích ročníků jsme doplnili o několik nových atraktivních kopců a díky koordinaci s ostatními cyklistickými poháry se na startu objevily i skutečné hvězdy české amatérské cyklistiky.

    Prologem byla v dubnu tradiční „Cementárna“. Závod se zde uskutečnil již 11x, ale do budoucna nad jejím setrvání v kalendáři visí velký otazník díky stále rostoucímu provozu. Následovala nová trať v Karlickém údolí, která svoji délkou a pozvolným stoupáním přinesla velmi odlišný charakter od všech ostatních závodů. Poté přišel přesun k jedinému letošnímu závodu na pravém břehu Vltavy do Vraného a po dalším závodě „Vonoklasech“ tu bylo nejtěžší klání letošního ročníku „Černolice“ s největším celkovým převýšením i nejprudším úsekem celého ročníku. Tento závod byl navíc společným podnikem se Štorek sport cupem 2001. Šestý závod je tradičně dlouhá a členitá trať „Roblín“ a konečně jsme se letos dočkali „Třebotovky“ a s ní jednoho z nejtěžších profilů z pohárových tratí. Stejně jako loni jsme pak pohár zakončili na „Kopanině“.

    V letošních závodech se do bojů zapojilo 175 jezdců. Podívejme se nyní kudy vedly cesty nejlepších na čelní příčky v celkových pořadích.


    V kategorii ULTRA startují registrovaní závodníci, nebo jezdci se závodní minulostí, jejichž výkony na pohárových tratích právem zasluhují obdiv a uznání.

Po druhém závodě se na čele bodování usadil Karel Kuchler (H-H Smíchov)


Karel Kuchler (H-H Smíchov)
1. místo ULTRA

a už ho nikdo nesesadil. Loni skončil celkově čtvrtý, ale v sezóně 2001 kráčel za celkovým vítězstvím bez nejmenšího zaváhání. V žádném závodě nechyběl na stupních vítězů (3x1./ 2x2./ 3x3. místo) a mimo to, že porazil řadu skvělých závodníků, přidal letos dva nové absolutní rekordy a je tak držitelem nejlepších časů na čtyřech pohárových tratích.

Loni zlatý, letos stříbrný byl Pepa Vejvoda (CKKV) (0/2/3).


Pepa Vejvoda (CKKV)
2. místo ULTRA

Také on se na svoji výslednou pozici dostal po druhém závodě a udržel ji až do konce. Jeho historický rekord "Cementárny", kterým už v prvním ročníku uvedl Časovky do cyklistiky 21. století, stále odolává a ani ve skvělé letošní konkurenci ho nikdo neohrozil.

Vyprávět zasvěceným o tom, kdo byl třetí, když druhý byl Vejvoda, by bylo nošení dříví do lesa. Jirka Haspeklo (Scott DH)


Jirka Haspeklo (Scott DH)
3. místo ULTRA

se však letos konečně dočkal a z Pepova stínu vystoupil hned třikrát. Stupně vítězů si sice ani v jednom z letošních závodů nevyzkoušel, ale dostatek umístění těsně pod stupni stačil na bronzovou celkovou příčku.


    Drama až do vyhlášení celkových výsledků zůstalo v kategorii SILNIČNÍ. Dvojnásobný vítěz poháru Jirka Sladký (KPO) (0/3/2) letos začal opatrněji a na druhou příčku celkového pořadí se protlačil až po 5. Časovce „Černolicích“. Jeho největší soupeř Michal Chvojka (Scorpios 77) (0/1/4) byl sice na dosah, ale s přibývajícími závody se odstup mezi nimi zvyšoval a vše nasvědčovalo tomu, že Michal kráčí k celkovému vítězství. Po „Roblíně“- 6. závodu - to bylo už propastných 8 bodů a to je moc. Na „Třebotovce“ Jirka o 2 body snížil a zbýval poslední závod. Důkladná příprava a životní jízda v novém osobním rekordu, početné a velmi kvalitní startovní pole a pouze standardně skvělá jízda Michala Chvojky způsobily, že mezi tyto dva borce se vklínili hned čtyři jiní jezdci a díky dvěma plus bodům za umístění na stříbrné příčce v závodě z toho bylo nečekané a veliké zklamání pro Michala a stejně nečekané obrovské nadšení Jirky Sladkého, který se o svém třetím pohárovém vítězství v řadě skutečně dozvěděl až v momentě vyhlášení výsledků. Rozhodl jeden jediný bod!


Jirka Sladký (KPO)
1. místo
SILNIČNÍ
Michal Chvojka (Scorpios 77)
2. místo
SILNIČNÍ

Stabilní výkony v celém ročníku podával Petr Okruhlica (CKKV) (1/0/0) a rád bude jistě vzpomínat na „Třebotovku“, kde nenašel přemožitele a dojel si pro své první pohárové vítězství


Petr Okruhlica (CKKV)
3. místo
SILNIČNÍ


    V kategorii MTB (horská kola) kraloval Radek Procházka (KPO) (3/3/2).


Radek Procházka (KPO)
1. místo
MTB

V čele bodování se usadil po 3. Časovce ve „Vraném“, kde si shodou okolností před rokem odbyl svoji pohárovou premiéru. Svůj náskok postupně zvyšoval až na výrazných 41 bodů. Pro příští rok Radek ohlašuje přestup do silniční kategorie a není pochyb, že s vysokými ambicemi.

Loni těsně pod stupni a letos druhý byl vítěz prvního ročníku Časovek do kopce v kategorii MTB Mirek Plachý (BKZ) (0/1/0)


Mirek Plachý (BKZ)
2. místo
MTB

a konečný bronz si zopakoval Richard Zoubek (Scott DH) (0/3/0).


Richard Zoubek (Scott DH)
3. místo
MTB


    V doplňkové kategorii jezdců věku 40-50 let MAESTRO zvítězil systémem start-cíl Miloš Elis ml. (Pluto team)


Miloš Elis ml. (Pluto team)
1. místo
MAESTRO

(4/1/0) a potvrdil, že jeho loňské prvenství nebylo dílem náhody. Druhou příčku vybojoval Jan Stočes (Cyklosport Kern)


Jan Stočes (Cyklosport Kern)
2. místo
MAESTRO

(0/1/2), který se sice větší část ročníku držel na třetí příčce, ale mohutným nástupem v posledních třech závodech otočil bilanci vzájemných soubojů s Jirkou Tutschem (CKKV)


Jirka Tutsch (CKKV)
3. místo
MAESTRO

(0/1/1) ve svůj prospěch a Jirka klesnul na bronzový post.


    Kategorie SENIOŘI (nad 50 let) byla v celém ročníku vyhodnocována společně s kategorií žen, ale celkové výsledky jsme vyhlásili zvlášť. Po celý rok se největší souboje odehrávaly mezi týmovými kolegy Jaroslavem Soukupem (2/3/1) a vítězem Vláďou Konůpkou (2/4/1) (oba CKKV).


Jaroslav Soukup (CKKV)
2. místo
SENIOŘI
Vláďa Konůpka (CKKV)
1. místo
SENIOŘI

Třetí příčku v celém ročníku stabilními výkony držel Pavel Hraba (také CKKV) (0/0/4).


Pavel Hraba (CKKV)
3. místo
SENIOŘI


    V ŽENSKÉ části společné kategorie zářila se stejně impozantní bilancí jako v loňském roce Hana Ebertová (KPO) (7/0/0).


Hana Ebertová (KPO)
1. místo ŽENY

Po náročné sezóně již kolo při posledním závodu odložila a v roli startéra ze startovní brány pouštěla na trať v půlminutových intervalech své kolegy závodníky. I tak zvítězila ve své kategorii s více než 50ti bodovým náskokem na druhou v pořadí Lucku Velechovskou (Kola Štorek Řevnice) (0/3/3).


Lucie Velechovská (Kola Štorek Řevnice)
2. místo ŽENY

Třetí příčku obsadila Dáša Likusová (KPO) (0/4/0).


Dáša Likusová (KPO)
3. místo ŽENY


    Až příliš dramatická byla v závěru soutěž družstev, která se odehrála v režii nejpočetněji zastoupených týmů. Základní schéma se vytvořilo již po prvních závodech. V čele H-H Smíchov, druzí CKKV a s malým odstupem pořádající KPO. Dva body, které po posledním závodě dělily vítězné družstvo H-H Smíchov (1362) od druhých CKKV (1360), jsou vzhledem k celkovému počtu neuvěřitelné. Stačilo by o jedinou příčku jiné pořadí v některém ze závodů a mohlo to být obráceně. Vzpomeňme jen spadlý řetěz Pepy Vejvody (CKKV) a necelé dvě vteřiny ztráty na Karla Kuchlera (H-H Smíchov) v posledním závodě a jistě by se našly i další, jenže nerozhoduje „kdyby“, ale neúprosný chronometr. Je to sport, příště to může být jinak…

    Pro úplnost připomeňme, že do soutěže týmů se započítávají body tří nejlepších v absolutním pořadí. Za H-H Smíchov zlaté body sbírali Karel Kuchler 533 / Zbyněk Munzar 405 / Pavel Švehla 381 a David Ducháč 43, přičemž smíchovští velmi zariskovali v pátém závodě „Černolicích“, když závod obsadili pouze dvěma borci.


H-H Smíchov
1. místo TÝMY

    Stříbro pro CKKV těžil Pepa Vejvoda 504 / Zbyněk Ferenc 200 / Petr Svoboda 175 / Petr Okruhlica 169 / Vláďa Beneš 109 / Martin Studenovský 83 / Roman Chládek 62 / Vláďa Konůpka 29 a Pavel Beneš 29 bodů.


CKKV Praha
2. místo TÝMY

    Bronzová kola roztáčeli za tým KPO Jirka Sladký 413 / Radek Procházka 315 / Jirka Salava 232 / Hana Ebertová 190 a Michal Malášek 47.


KPO
3. místo TÝMY


    V absolutním pořadí III. ročníku poháru Časovek do kopce bez rozdílu kategorií a tedy králem kopců v sezóně 2001 se stal zaslouženě Karel Kuchler (H-H Smíchov), který si oproti loňsku polepšil o 22 příček.


Karel Kuchler (H-H Smíchov)
1. místo
ABSOLUTNÍ POŘADÍ

Stejně jako loni na druhém místě skončil Pepa Vejvoda (CKKV)


Pepa Vejvoda (CKKV)
2. místo
ABSOLUTNÍ POŘADÍ

a třetí? … Snad se na nás Jirka Haspeklo (Scott DH) nebude zlobit, ale mohlo by to být jinak? Ale jistě – loni byl přeci v celkovém pořadí nejvýše právě on.


Jirka Haspeklo (Scott DH)
3. místo
ABSOLUTNÍ POŘADÍ


    Závěrečnou tečkou za letošním ročníkem bylo vyhlášení výsledků a ocenění nejlepších v restauraci Ořech. Anketní lístky, které také neodmyslitelně patří k poslednímu závodu, nám přinesly mnoho podnětů, které využijeme v přípravě IV. ročníku Časovek do kopce a pevně věříme, že se budeme na pohárových tratích opět setkávat.

Celkové pořadí poháru Časovek do kopce 2001.

    Za děním ve třetím ročníku poháru Časovek do kopce se ohlížel Michal Malášek (KPO).


Michal Malášek
KPO – cyklistický klub

    Zabezpečení závodů pro Vás zajišťoval tým ve složení:
Michal Malášek; časomíra: Pavel Malášek, Antonín Tenkrát; pořadatelé: Zuzana Malášková, Jakub Malášek, Jiří Sladký, Hana Ebertová, Zbyněk Křesťan, Jiří Salava, Dušan Příbrský, Jitka Müllerová, Alois Vitásek, Markéta Příbrská, Radek Procházka, Aleš Nowák, Dáša Likusová, Michal Sedlák, Denisa Sedláková, Vláďa Konůpka, Ilona Vejvodová, Iveta Svobodová, Zbyněk Ferenc, Pavel Beneš, Pavel Hraba a další…

… za laskavé podpory firem:

PEDÁLSPORT (exkluzivní zastoupení Park Tools USA - špička v oblasti nářadí a montážních přípravků)

BRETTON (výhradní zastoupení Trek a Gary Fisher - legendární silniční a horská kola)

R&B (cyklistické lahve a doplňky)

PAUL LANGE OSTRAVA (výhradní zastoupení Shimano - komponenty, Limar - přilby, Ambrosio - ráfky, Selle Italia - sedla a Sports Instruments - monitory tepové frekvence)

PENCO (sportovní výživa a nutriční doplňky)

STAROPRAMEN (oficiální nápoj vítězů)

MOIRA (funkční prádlo pro sportovce)

EVERSTAR (oblíbené přípravky na čištění bicyklů)

RUBENA (výrobce veloplášťů a duší)

CYKLOSPORT ŠIŠKA (cykloprodejna v Černošicích, informace o Časovkách)

ALKYON (bezpečnostní systémy)

LÉKÁRNA ADONIA (doplňková nabídka pro sportovce)

IBI (výhradní zastoupení Elmetacin a Flector - přípravky proti bolesti)

SKI SERVIS RADOTÍN (vše na hory + půjčovna nářadí)

OLYMPIA WELLNESS (sportovní centrum Všenory)