Pohár KPO Časovek do kopce - V.ročník / 2003

logo

    Sedmé klání uzavřelo letošní jubilejní pátý ročník poháru Časovek do kopce. Sportovní úroveň opět hodně poskočila a v nabité konkurenci se ve všech kategoriích ostře bojovalo od prvního do posledního pohárového metru. Jezdilo se hodně rychle a na stávajících tratích došlo vždy alespoň v některé z kategorií ke zlepšení dosavadního rekordu tratě. Počasí nám vcelku přálo, pokud pomineme již tradiční sněžení (!) při úvodním podniku a déšť při mistrovství poháru na trati s největším převýšením v celé historii poháru. V pátém ročníku jsme používali osvědčený model bodování, započítávající v jednotlivých kategoriích pět nejlepších bodových zisků ze sedmi závodů a podobně beze změn pokračovalo rozdělení kategorií. Pro úplnost ještě pár statistických údajů ze sezóny 2003: startovní odpočítávání zaznělo v sedmi závodech celkem 648 krát, tedy průměrně 92 účastníků na závod (cca 30 v kategorii Ultra, 27 v Hobby, 18 v M 40+, 13 v M 50+ a 2 ženy, kterým se letos do kopců opravdu nechtělo). Do poháru se zapojilo 275 jezdců, 45 z nich startovalo 5 a víckrát a nejvěrnějších, kteří nevynechali ani jednou, bylo 17. Nejpravidelnější účastníci byli v kategorii M 50+, kde se každý zúčastnil průměrně 3,7x (M 40+ 2,6x, Hobby 2,3x, Ultra 2x a ženy 1,4x), ale nechme statistik a pojďme se podívat na jednotlivé tratě.

    Impozantní prolog a pro mnohé první závod letošní silniční sezóny proběhl na obtížné „Třebotovce“. Jestliže loni jsme tu a tam poletující sněhové vločky považovali za mimořádný úkaz, letos regulérní sněhová vánice znemožňovala identifikaci jednotlivých jezdců a zpočátku to vypadalo, že budeme muset z těchto důvodů závod zrušit. Počasí se ale umoudřilo a 90 jezdců si dojelo pro první pohárové body. Druhý závod s rovnou stovkou účastníků proběhl na rychlé trati v Karlickém údolí a třetí klání ve Vraném nad Vltavou. Tento závod byl podobně jako loni poznamenán termínovou kolizí způsobenou změnou v kalendáři UAC, ale jezdci z čela  bodování dali přednost našemu závodu a i zde se přepisovaly rekordní zápisy.  První polovinu ročníku uzavřela částečně nová trať ve Všenorech s psychologicky náročnou závěrečnou částí, kde je v desetiprocentním stoupání bez zatáček vidět na téměř kilometr před sebe. Po letní pauze jsme oslavili pět let Časovek do kopce mistrovstvím poháru na pověstném „řevničáku“ v mimořádné konkurenci 140 jezdců ve společném závodě s mistrovstvím poháru UAC. I následující závod byl závodem dvou pohárů - našeho a Hobby sport cupu 2003 CKKV. Nejkratší a nejprudší letošní trať „Hlásná“ přilákala 99 jezdců. Epilog proběhl již po třetí na členité, rychlé „Kopanině“, která je závěrečným závodem již od roku 2000.

    Cesty na vrchol bodování v jednotlivých kategoriích byly velmi zajímavé. Mnohé již naznačil první závod, ale definitivní podobu a řadu změn určila až závěrečná Kopanina. V kategorii registrovaných závodníků do 39 let - Ultra  to dlouho vypadalo, že o nejvyšší post se utká dvojice Ondřej Vojtěchovský (KPO) s letošní bilancí (1x1.- 1x2.-1x3.)  - Jiří Haspeklo (Scott DH) (3-1-0). Úvod sezóny vyzněl lépe pro Ondřeje a po prvních dvou závodech vedl. Po třetím se do čela o bod dostal Jiří a v dalších závodech se začal svým soupeřům vzdalovat. Dalším, kdo se zúčastnil bitvy o nejvyšší posty byl Jan Šnajdr (CFC Kladno) (3-1-0). Do poháru vstoupil novým absolutním rekordem ve druhém závodu (Karlík) a v bodování zahájil na 13. místě, se kterým se nehodlal smířit a co závod to posun vzhůru. Mezníkem v této kategorii se stalo mistrovství poháru v pátém závodě, kde naprosto famózně zajel Jiří Haspeklo a vytvořil si rozhodující bodový náskok. Dlouhý „řevničák“ sednul i Ondřejovi Vojtěchovskému (sedmý) ale i Janu Šnajdrovi (10.), čímž se dostal v bodování za Ondřeje na třetí místo, navíc s jedním závodem k dobru. Následovala Hlásná. Haspeklo již tolik nezářil, ale solidním výkonem jistil pozici v čele bodování, Šnajdr opět ohromil raketovou vítěznou jízdou, zato Vojtěchovskému se nedařilo a zajel až 14. čas, což bylo jeho zdaleka nejhorší umístění v Časovkách vůbec a boj o druhé místo byl před posledním závodem zcela otevřený. Kopanina rozhodovala, propočítávalo se kdo by musel jak zajet, aby… a bojovalo se naplno. Ondřej skvělou jízdou zakončil sezónu bronzem a odpověď Jana, startujícího chvíli potom, co jeho sok proťal cílovou pásku? Přesně stejná jako v Karlíku a Hlásné…

    Pro zajímavost uveďme ještě vzájemnou bilanci lepších umístění těchto jezdců v osobních soubojích: Haspeklo - Šnajdr (2:3), Haspeklo - Vojtěchovský (4:2) a Šnajdr - Vojtěchovský (3:1)

    V kategorii Hobby nikdy neregistrovaných cyklistů do 39 let se trojice pozdějších nejúspěšnějších poskládala při prvním závodě do páté příčky. Pozdější vítěz Ladislav Lauko (KB sport) (2-2-0) hledal dlouho recept na stupně a sérii čtvrtých míst prolomil až ve čtvrtém závodě. Pro změnu pak z bedny už nesestoupil a střídal jen zlato a stříbro. Václav Cafourek (JZM) (2-0-0) zahájil na páté příčce a mířil výš. Po třetím závodě se postavil do čela bodování. Všenory vynechal a začínal opět z pátého postu. Po předposlední „Hlásné“ ho od druhé příčky dělily jen dva body a duel s Michalem Hlaváčem (Vysokoškolský sportovní klub Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy) (1-0-1) v posledním závodě byl soubojem o stříbro v celkovém hodnocení.  Vyzněl lépe pro Václava a Michal, který zahájil ročník v čele bodování, ve finále odjížděl s celkovým bronzem. Ve vzájemných soubojích to vypadalo takto: Lauko - Cafourek (4:2), Cafourek - Hlaváč (3:3) a Lauko - Hlaváč (6:1).

    V kategorii mužů 40-49 let (M 40+) nebylo pochyb o celkovém vítězi. Účastník všech letošních závodů Josef Vejvoda (CKKV) (5-2-0) vylepšoval jeden traťový rekord za druhým a svými výkony patřil ke špičce celého startovního pole bez ohledu na kategorie. Pohled do minulosti Časovek navíc prozrazuje, že Josef za všech pět ročníků poháru (38 závodů) vynechal jen jediný (!!!) závod v červnu 2000, kdy podle komentáře z onoho závodu ladil formu na trošku větších kopcích v Alpách. Boje o další místa rozehráli Jiří Semenec (CFC Kladno) a Pavel Hýsek (ČKMC). Mohutným postupem ze středu bodování se dopředu prodral Václav Jagoš (Cyklo Kern) (0-1-2) a ze čtvrtého místa se před posledním závodem protlačil až na stříbro před Jiřího Semence (0-1-0). Mezi sebou se tito borci poprali takto: Vejvoda - Jagoš (5:0), Vejvoda - Semenec (7:0) a Jagoš - Semenec (4:1).

    V kategorii M 50+ druhý rok kraloval Josef Burgr (CFC Kladno) (4-1-0) a kromě zmrzlé Třebotovky mu byly soupeřem prakticky jen jeho vlastní traťové rekordy. Další jistotou v této kategorii jsou výkony Oldřicha Kovaříka (CKKV) (2-0-3). Loňské vítězství si zopakoval ve Vraném a přidal zlato a základní traťový rekord ve Všenorech. Igor Kubín (HIC Markus) (1-3-0) byl jediný, kdo v této kategorii porazil Josefa Burgra a poté s ním s odstupem držel krok. Účast v pouhých čtyřech závodech mu stačila pro zisk celkového bronzu. Bilance na čele této kategorie: Burgr - Kovařík (5:0) , Burgr - Kubín (3:1) a Kovařík - Kubín (0:4).

    Ženám se letos do kopců nechtělo a v celém ročníku se jich objevilo jen 14, tedy o dvě více, než v sezóně 2002. Michala Spudilová (Cyklo Kern) (1-1-1) přijela 4x a nasbírala nejvíce bodů. Petra Kottová (SMS Kladno) (2-0-0) se nezalekla ani sněžení při úvodním závodě, ani nejdelší druhé trati v Karlíku a body ze dvou závodů ji stačily na celkové stříbro. Třetí Jitce Reslerové (Cyklo Vetas) (1-0-0) stačilo pro celkový bronz „jen“ vyhrát mistrovství poháru v Řevnicích, kde ovšem svým skvělým výkonem za sebou nechala bezmála polovinu mužské části startovního pole!

    V absolutním pořadí mohl na přední pozice pomýšlet jen ten, kdo nevynechal ani jeden ze závodů a nebylo pochyb, že za tímto cílem jde nekompromisně Jiří Haspeklo (Scott DH). Ten už se z absolutního vítězství radoval ve svých 17 letech v roce 2000. Tehdy zvítězil před Josefem Vejvodou (CKKV), který ho sice ve všech závodech porazil, ale jak už víme, jednou nestartoval. Jak to ale dopadlo letos? Naprosto stejně, s tím rozdílem, že bilance vzájemných soubojů se přesně otočila a oba měli účastí plný počet. Třetí příčkou ve 275-hlavém žebříčku absolutního pořadí vybojoval s jedním vynechaným závodem Ondřej Vojtěchovský (KPO). Všichni si mimo tradiční „placky“ a bublinky  opět odnesli hlavní „zimní“ cenu sponzorovanou Skiservisem Radotín.

    V hodnocení týmů byla letos situace vyrovnanější než kdy předtím. Celkem 16 týmů nasadilo své jezdce na všech pohárových závodech a počet závodníků jedněch barev často dosahoval dvoumístných hodnot. Vítězství z loňska zopakovala sestava KPO. V dílčích závodech po úvodním hattricku KPO předvedli stejný kousek jezdci CFC Kladno, ale v celkovém pořadí udržovali vrchaři KPO bezpečný odstup a nejvyšší z tří stupňů týmové ceny pojistili týmovým vítězstvím v posledním závodě. CFC Kladno letos posílilo své zastoupení a s přehledem v pohárových kopcích vyspurtovali stříbrnou velikost týmového ocenění. Třetí post vybojovali jezdci Cyklo Kern, kteří mimo stabilní výkonnosti byli většinou nejpočetněji zastoupeným týmem a díky plus bodům za každého člena tak těsně pod bednu odsunuli loni stříbrné jezdce CKKV.

    Tečkou za V. ročníkem poháru Časovek do kopce bylo vyhlášení výsledků v restauraci Ořech, ke kterému neodmyslitelně patří i anketa. Cenné podněty využijeme pro přípravu závodů v příštím roce a pevně věříme, že se na tratích VI. ročníku budeme opět setkávat.

 KPO - cyklistický klub

www.kpo.cz       kpo@kpo.cz       tel. 605 729 800


Zabezpečení závodů pro Vás zajišťoval tým ve složení:

Michal Malášek

časomíra cíl:  Pavel Malášek, Antonín Tenkrát

start:  Dušan Příbrský, Jakub Malášek, Petr Bartoš

pořadatelé:  Zuzana Malášková, Jiří Sladký, Dušan Příbrský, Jitka Müllerová, Jiří Pohl, Jakub Malášek, Vladimír Žák, Ivo Linhart, Markéta Příbrská, Radek Procházka, Petr Švec, Ladislav Štefan, Ondřej Seidl a spol. z HIC Markus, Josef Vejvoda a Pavel Chyský z CKKV

a další…

 … za laskavé podpory firem:

 PEDÁLSPORT (výhradní zastoupení Park Tool USA), R&B (cyklistické lahve) PENCO (sportovní nápoje a výživa), TUFO (plášťové galusky pro silniční kola), EVERSTAR (čistící prostředky), SPORT ŠIŠKA (cyklo & outdoor, Zbraslav), SKISERVIS Radotín (vše na hory + půjčovna nářadí - sponzor  absolutního pořadí), LÉKÁRNA ADONIA (Radotín a Černošice - doplňkový sortiment pro sportovce), OLYMPIA WELLNES (sportovní centrum Všenory), SKLENÁŘSTVÍ SAŠ Rudná (sklenářství, rámování, pískování - sponzor cen pro vítěze všech kategorií a mistry), POŠTOVNÍ SPOŘITELNA, BRETTON (TREK, Garry Fisher), PAUL LANGE OSTRAVA (Shimano, Selle Italia, Ambrosio, Sports Instruments), PELL’S (Mongoose, Nalini, Gaerne, PELL’S X-race Esprit, Cratoni, Ciclosport, WTB, Schwinn), CYKLOSPORT KERN (Fort, Basso, Dema, Mavic, Vittoria),  MOIRA (funkční prádlo)

 Zvláštní poděkování:

Organizátorům z HIC Markus za uspořádání 5. Časovky - mistrovství v Řevnicích a lidem z CKKV za pomoc na Hlásné.

Speciální dík:

Děkujeme Jiřímu Pohlovi (JZM), který po celý ročník nestranně dohlížel na správnost bodování a po posledním závodě zpracoval celkové výsledky tak, že jsme mohli bezprostředně vyhlásit nejen pořadí nejlepších v jednotlivých kategoriích, ale i kompletní pohárové výsledky všech účastníků a týmů.

 


Výsledky všech závodů i celkové výsledky V. ročníku poháru Časovek do kopce najdete zde

 

NAVRCHOLU.cz