VI. ročník poháru Časovek do kopce: vyhodnocení ankety

    Pohár Časovek do kopce v cyklistické sezóně 2004 je dávno minulostí, ale pojďme si jej připomenout ve výsledcích ankety, která je neodmyslitelně součástí závěru každého ročníku. Získáváme tak podněty pro další směšování vývoje našich závodů. V letošním roce se pomocí internetu, nebo anketních lístků, po posledním závodě k závodům VI. ročníku vyjádřilo 65 respondentů.

 


    V první otázce jsme zjišťovali, jak jezdci hodnotili jednotlivé tratě:

graf

    Náročná úvodní Třebotovka se konečně dočkala výrazně lepšího počasí, než sněžení v sezónách 2002 a 2003 a na hodnocení se to projevilo. Následovala trojice osvědčených tratí v Karlíku, Všenorech a Hlásné Třebáni. Vcelku dobře se dařilo náročným Loděnicím. Lehce za očekáváním skončil favorizovaný Koledník, kde napříč pelotonem zaznívaly výhrady k přílišnému provozu. Do jednoho z vrcholů sezóny nám trochu promluvily sobotní berounské trhy. V závěru sezóny jsme na Kopanině už těžko mohli očekávat nějaký překvapivý anketní výsledek, spíše je však potěšitelné, že přes problémy s tratí a následné zkrácení nebyl propad v hodnocení příliš veliký.


    V druhé anketní otázce jsme zjišťovali, kde se cyklisté dozvídají o závodech. Internet pochopitelně nabízí největší možnosti a z výsledku se zdá být tato otázka bezpředmětná, ale při pohledu na ankety minulých ročníků je vidět, jak se každým rokem poměr ve prospěch internetu měnil. 85% ovšem automaticky neznamená, že jde o pravidelné návštěvníky našich stránek, spíše vypovídá o počtu lidí, kteří jsou schopni se k těmto informacím nějakým způsobem dostat:
 

graf


    Do stejné oblasti byla směřována i třetí otázka, kde jsme zjišťovali, jak kdo preferuje zpracování výsledků - přesněji zajímalo nás, jakému formátu výsledků dávají návštěvníci našich stránek přednost a jak je využíván formát pdf pro bezproblémové stahování a tisk:

graf


    Velkou radost nám přinesla otázka, ve které jsme se dotazovali na trénování na jednotlivých tratích. Zvýšenou koncentraci známých tváří v oblastech, kde se má konat následující pohárový závod, už s potěšením pozorujeme několikátou sezónu, avšak bezmála 80% účastníků - osm z každých deseti, kteří neponechávají nic náhodě - to nás skutečně ohromilo. 12% z nich pak pro optimální výkon doslova pilují každé šlápnutí:
 

graf


    Dozvěděli jsme se i poměrně překvapivou informaci, že se na tratích poháru Časovek do kopce začali objevovat cyklisté, kteří se sice zatím do našich závodů nezapojili, ale poměřují své výkony nepřímo s výkony ve výsledkových listinách. Doufejme, že v následující sezóně již vyzkouší skutečnou závodní atmosféru se vším, co k tomu patří. Týmové hodnocení podle všeho zajímá nejen členy početných týmů - více než 60% hodnocení sleduje, celá třetina všech účastníků nabádá své kolegy, aby přijeli bodovat pro svůj tým:
 

graf


    Velmi důležitá otázka se týkala rozšiřování poháru. Výrazné většině sice pozvolné rozšiřování poháru nevadí, avšak uvědomujeme si, že jde o velmi citlivou záležitost, navíc s nevyzpytatelným vlivem počasí. Tipů na nové tratě máme z ankety i ze zkušeností hodně, ale podle všeho asi zatím budeme považovat Beroun (Koledník) za hranici v tomto směru od Prahy:
 

graf


    Stupně vítězů jednoznačně k závodu patří, alespoň pro více než 90% respondentů, přestože s rostoucím počtem účastníků se prodlužuje doba trvání závodu. Pochopitelně ne vždy může každý čekat až do vyhlášení. Na poměrně revoluční změnu s pořádáním závodů bez vyhlašování (s odevzdáním čísla v cíli) zareagovalo jen malé procento dotazovaných:
 

graf


    V závěru ankety jsme věnovali prostor Biomatematickému modelu (BMM) - metodě matematického modelování výkonů jezdců. V sezóně 2004 jsme pomocí ní poprvé zkoumali, jak se jednotlivým jezdcům dařilo na pohárových tratích. Vzhledem k tomu, že veškeré informace o BMM jsou dostupné výhradně na internetu, převážnou část čtvrtého sloupce tvořily odpovědi respondentů papírové formy ankety:
 

graf


    Při čekání na vyhlášení celkových výsledků po posledním závodu na Kopanině, kdy proběhla papírová fáze ankety, byl patrně dostatek času na to, aby se i ti, kdož se teprve na anketním lístku o BMM dozvěděli, seznámili od ostatních s jeho funkcí. Poslední anketní otázka rozhodovala o tom, jestli s BMM budeme pokračovat i v následujícím roce, nebo ho po sezóně 2004 založíme do archivu. Nadpoloviční zájem nás velmi těší a věříme, že se pro BMM v sezóně 2005 rozhodnou i zatím váhající jezdci:
 

graf


    Děkujeme mnohokrát za účast v anketě. Tipy na nové tratě důkladně prozkoumáme a budeme na ně pamatovat při přípravě VII. ročníku poháru, pro který již nyní chystáme opět několik novinek.

Michal Malášek, KPO

NAVRCHOLU.cz