KPO Kilometry 2021KPO Kilometry 2021KPO Kilometry 2021 - prosinec
historicky poslední měsíc sečten a uzavřen
21. ročníkem anketa Kilometrů KPO končí

Naše milé Kilometry KPO definitivně končí.
 

Loučení není jednoduché. Prožili jsme spolu 21 let. Je to víc než plnoletost. Letos by už naše Kilometry mohly být zvoleny do parlamentu a vojnu by měly za sebou. Můj syn se narodil společně s Kilometry KPO a mezitím vyrostl a dospěl.

 

Po 21 letech se Kilometry KPO loučí. Od roku 2022 už tabulky Kilometrů nebudou uveřejňovány. Zní to velmi jednoduše, ale nebylo snadné tyto jednoduché věty napsat. Odhodlávali jsme se k tomu velmi dlouho a první náznaky jsme uveřejnili již před více než rokem. Kilometry KPO se za těch 21 let staly součástí mého života a doufám, že i Vašich životů. Při každé přípravě na cyklistickou tréninkovou vyjížďku myslím na to, že mi přibudou nějaké Kilometry do tabulky a jistě na to budu myslet i nadále, i když Anketa Kilometrů KPO už bude ukončena.
 

Zažili jsme spolu i těžší chvíle. I když jsme vyhodnocovací rutiny průběžně vylepšovali a částečné automatizovali, tak všechny součásti nebyly vyvinuty na profesionální úrovni a amatérská řešení trpěla nejrůznějšími nestabilitami. Tím se každý proces tvorby tabulek Kilometrů KPO stával malým dobrodružstvím. Slepé uličky v programech mi naháněly hrůzu a bloudění temnými zákoutími, plnými vlastnoručně nastražených pastí, jsem si nikterak neužíval. Tak tahle stránka Ankety KM KPO mi rozhodně chybět nebude. Většina vzpomínek však není tak temná.

 

Mnohokrát jsme se přeli nebo diskutovali s hlásícími cyklisty o způsobu zápisu jmen do tabulek, o přiřazování cyklistů do cyklistických klubů, o způsobech oprav chybných hlášení i o pravosti hlášených údajů. Nikdy mě předem nenapadlo, co všechno může být nejasné a kvůli čemu může přijít oprávněná stížnost. Přicházely i stížnosti neoprávněné, ale ty byly jednoznačně v menšině a stejně se vždycky podařilo dospět k přátelské dohodě a proběhlá diskuse pomohla vylepšit celkový systém Kilometrů KPO.

 

Prožili jsme spolu i mnoho příjemného a na Kilometry jsem často myslel při jízdě na kole - kolik jich asi zase přibude a bylo mi u čerta jedno, že to nikdy nebude tolik, jako u lídrů Dvorany Slávy. To jsou velké pozitivní vzory. Bylo příjemné potkat neznámého cyklistu na silnici nebo v terénu, který když viděl na dresu nápis KPO, zavedl řeč na Anketu Kilometrů KPO. Bylo příjemné sledovat množství cyklistů, kteří pravidelně evidují své kilometry, aby je nahlásili a porovnali s ostatními. Bylo vzrušující obdivovat, kolik kilometrů jsou schopni najezdit ti nejlepší za měsíc či za rok. A bylo děsivé, když vím, jak dlouho trvá ujet 20 km, představit si kolik času musí tedy ti nejlepší strávit na kole.

 

Tento ročník sice nebyl z pohledu celkových hodnot nikterak výjimečný. Celkový počet Kilometrů nahlášených za rok všemi hlásícími nebyl historicky nejvyšší. Stejně tak průměrný cyklista najezdil sice v roce 2021 hodně, ale opět nikoli historicky nejvíce. Výjimečný výkon byl však podán mezi jednotlivci. Ta absolutně nejlepší posledních let, Kateřina RUSÁ, dosáhla v posledním roce historicky nejvyšší hodnoty ročních Kilometrů. Překonala v roce 2021 hranici 50 000 km.

 

Úplně konkrétní výpočet pro tu nejlepší cyklistku z tabulek Kilometrů KPO vypadá děsivě, protože musela strávit na kole 2 000 hodin, aby najela 50 000 km za rok průměrnou rychlostí 25 km/h a do toho se nesmí započítávat stání u semaforu. To je pravděpodobně asi o 200 hodin více, než kolik strávila v práci. Ale zase na druhou stranu, po odečtení dalších 8 hodin spánku denně zbývá průměrně stále ještě téměř 6 hodin volného času na den. V té době se dá docela dobře umýt, vyčistit zuby, najíst se, opravit kolo nebo je zavézt do servisu, převléknout se z pyžama do cyklistického a pak zpět do pyžama a v neposlední řadě i zastavit u toho semaforu. To se zdá, že je možné celkem v klidu stíhat. Tak proč bychom i my ostatní nemohli jezdit tolik kilometrů, když to časově tak dobře vychází. Pravda, už se s  tím nebudeme moci pochlubit v tabulkách Kolokilometrů KPO. Ale i tak to bude mít smysl, protože dnes je více možností prezentace svých sportovních úspěchů.

 

Po dlouhé a důkladné rozvaze jsme došli k důležitému závěru, že svět nyní dospěl do jiných úrovní komunikace. Na svém začátku, před 21 lety, měly Kilometry KPO význam příslušnosti ke skupině, sounáležitosti, možnosti porovnat své výkony s ostatními a byly velmi důležitou podporou naší společné vůle. Od roku 2000 se výrazně proměnil internet a sociální sítě, které byly tehdy v plenkách, jsou dnes zcela běžnou součástí všech tréninkových aplikací a sporttesterů. Dnes je větším problémem sociálním sítím uniknout, než získat on-line motivační a výkonnostní podporu. Anketa Kilometrů KPO splnila důležitý úkol v pionýrských dobách nedostatku propojenosti a příležitostí ke srovnávání a dnes ráda uvolní místo svým mladším následovníkům.

 

Dostali jsme mnoho emailů s podporou, když byly Kilometry KPO na počátku minulého roku dočasně přerušeny a přišlo i mnoho hezkých emailů, když jsme s nádechem lítosti oznámili definitivní ukončení Ankety. Děkujeme Vám za podporu i shovívavost.

 

Je to už poslední vyhodnocení a tak jsem se s ním trochu více mazlil, což se projevilo větší délkou komentáře a značným časovým zpožděním jeho vydání. Alespoň jste si mohli řádně vychutnat očekávání a těšení. :)  Naposledy. :(

Myslím, že bych si zasloužil dva dny volna, jako při úmrtí v rodině.

 

Avšak hlavu vzhůru. Cyklistika tu bude dál, i když Kilometry KPO už tu s námi nebudou.

 

Průměrný cyklista, hlásící nám své Kilometry 2021, najezdil v prosinci 440 km. V listopadu to bylo 455 km, v říjnu  682 km, v září 883 km, v srpnu 826 km, v červenci 853 km, v červnu 736 km, v květnu 857 km, v dubnu  717 km, v březnu  618 km, v únoru 512 km, v lednu 524 km, v prosinci 2020 548 km, v listopadu  665 km, v říjnu  744 km, v září  819 km, v srpnu  957 km, v červenci 963 km, v červnu 874 km, v květnu  894 km, v dubnu  945 km, v březnu 737 km v únoru 577 km, v lednu 533 km.

 

Průměrný cyklista, hlásící nám své Kilometry 2021, má v tomto roce již najeto 6 924 km.

 

Celkově je v tabulce Kilometrů 2021 nahlášeno 941 629 km, z toho 44 488 najetých v prosinci.

 

Nejlepší v tomto roce:
1. místo obsadila Kateřina RUSÁ (-) s historicky nevětší hodnotou 50 105 km, na 2. místě se umístil Cyklorudo SKLENÁR (Cykloborci Blaváci-SK) s hodnotou 28 003 km a 3. místo obsadil Karel SOUČEK (Vinohradské šlapky) s hodnotou 26 956 km.

Nejlepší v tomto měsíci:
1. místo obsadila Kateřina RUSÁ (-) s hodnotou 4 599 km, na 2. místě se umístil Karel SOUČEK (Vinohradské šlapky) s hodnotou 2 539 km a 3. místo obsadil Petr SVOBODA (-) s hodnotou 1 839 km.

Nejlepší kluby:
1. místo obsadil 44-členný klub Vinohradské šlapky s hodnotou 381 185 km, 2. místo obsadil 36-členný klub KPC Kralupy s celkovou hodnotou 189 714 km a 3. místo obsadil klub Cykloborci Blaváci-SK s 3 členy a se součtovou hodnotou 37 636 km.

V hodnocení průměru kilometrů na člena týmu se na 1. příčce umístil 3-členný tým Cykloborci Blaváci-SK s 12 545 km na člena, 2. místo obsadil 44-členný tým Vinohradské šlapky s průměrem 8 663 km na člena a na 3. místě najdeme 36-členný tým KPC Kralupy s 5 270 km na člena.

V hodnocení průměru kilometrů velkých týmů na člena týmu se na 1. příčce umístil 44-členný tým Vinohradské šlapky s 8 663 km na člena, 2. místo obsadil 36-členný tým KPC Kralupy s průměrem 5 270 km na člena a na 3. místě najdeme 6-členný tým Cyklo Team Bašť s 4 099 km na člena.

Do Dvorany Slávy si tento i v tomto zimním měsíci udělala Kateřina RUSÁ (-) nový záznam s hodnotou 4 599 km. A proto si kladu otázku, jak je možné v prosinci najezdit takovouhle porci. Předpokládám, že taková cyklistka musí za denního světla sedět na kole a vše ostatní odložit na dobu po setmění. A to podle mých přestav stejně platí i pro další špičkové výkony nejlepších cyklistů.

 

Dvorana slávy Kilometrů KPO
(Dvorana slávy vyzdvihuje cyklisty, kteří najeli za jeden měsíc víc než 3 000 km.)

Absolutní
pořadí
Jméno Tým KM Měsíc Body pro
SuperPořadí
1 SOVÁK Pavel cyklotrénink-františek trkal 5 310 březen 2011 189
2 ČERNÝ Karel Vinohradské šlapky 5 278 říjen 2020 188
3 RUSÁ Kateřina - 5 210 červenec 2021 187
4 SOVÁK Pavel Choceň 5 104 září 2010 186
5 RUSÁ Kateřina - 5 010 červenec 2020 185

Kompletní Dvoranu Slávy naleznete zde.

 

Pravidelné velké výkony jsou hodnotnější než ještě větší náhodné výkony.

Proto k základní Dvoraně Slávy uvádíme ještě doplňkové "SuperPořadí", které zohledňuje jak často a jak vysoko se ve Dvoraně Slávy cyklista objevuje.

SuperPořadí se ukázalo jako významné rozšíření Dvorany Slávy. Udatný Cyklorudo SKLENÁR obsadil 4 místo v SuperPořadí i přesto, že v absolutních hodnotách Dvorany slávy je jeho nejlepší výkon až na 44. místě. Je vidět, že pravidelné velké výkony jsou stejně důležité jako ojedinělé špičkové.

 

SuperPořadí Dvorany Slávy Kilometrů KPO
(pořadí podle počtu a úrovně účastí ve Dvoraně Slávy)

Super
Pořadí
Součet
bodů za
pořadí
Jméno Tým Počet účastí
ve Dvoraně
Slávy
1 5 168 RUSÁ Kateřina - 39
2 3 178 SOVÁK Pavel BMC 23
3 2 929 MYNÁŘ Václav Opava 33
4 1 334 SKLENÁR Cyklorudo Cykloborci Blaváci-SK 21
5 1 261 ČERNÝ Karel Vinohradské šlapky 9

Kompletní SuperPořadí Dvorany Slávy naleznete zde.

Ale stejně obdivujeme všechny, kteří se kdykoli ve Dvoraně Slávy alespoň objevili! Proboha jak to ty lidi dělají?

 


Přátelé, KPO děkuje všem, kteří nahlásili svá "čísla".
Nyní se pokuste vytrvat a takové skvělé výkony, které jste doposud podávali kvůli Kilometrům KPO, teď podávejte kvůli svému pevnému zdraví, prodlouženému mládí, dobré fyzické kondici a pro skvělou náladu a dobrý pocit.
Uzávěrka dalších Kilometrů už bohužel nikdy nebude.
Teď už je to jen na nás a našich morálně volních vlastnostech.

Jestliže najezdíte v lednu a v únoru 2022 více než 450 km, můžete se pochválit, že jste lepší než průměrní :)))

Přejeme Vám šťastnou cestu a na ní mnoho šťastných Kilometrů.


A teď se již nenechte rušit a podívejte se, jak jste se umístili v porovnání s ostatními, nebo si prostudujte v mapě svou příští trasu...

Kilometry 2021

Dušan PŘÍBRSKÝ